Fransk potatissallad

RECEPT:
Kokad, kall potatis
Soltorkade tomater från Ridderheims
{ viktigt med den där vitlöksoljan som de ligger i }
Stekt sparris { stek gärna i lite sesamolja för god smak! }
Rödlök skuren i tunna skivor
Salt
{ Valnötter }

Detta är ett väldigt, väldigt, men också otroligt gott recept på en väldigt god potatissallad. Koka potatisen och låt den kallna. Se till så att den inte är överkokt, då blir potatissalladen väldigt smulig. Stek på grönsparrisen, gärna i sesamolja - det blir supergott. Skiva löken i tunna, tunna skivor, och om du väljer att använda valnötter { rekommenderas så klart inte om man har allergiska personer i middagssällskapet } så hacka dem grovt. Blanda allting tillsammans, och låt även oljan från Ridderheims soltorkade tomater vara i potatissalladen; det gör att den inte blir så torr och du får en väldigt god dressing, dessutom. Salta efter behov och servera den som den är.



Bild tagen från google.com

Bruncher i Göteborg

Jag kommer från Göteborg och älskar att gå ut och äta brunch här. Jag har inte testat så många ställen som jag gärna hade velat, men förhoppningsvis kan jag pricka av några nya ställen under hösten. Brunch är ett perfekt sätt att muntra upp sig själv och sitt sällskap i höstmörkret. Jag har varit på fyra ställen i Göteborg och tänkte ge er en liten recension av dessa idag:

INCONTRO
Blandat, lite italienskt och europeiskt
Jag upplevde tyvärr Incontros brunch som ganska flottig, men det var otroligt trevligt. Det var livemusik i form av pianist, och otroligt goda efterrätter. Desserten är en stor del av brunchen kan jag känna, men maten är en lika stor del, så jag brukar dela upp det i 50/50. Efterrättsbuffén får 4/5 men maten får endast 3/5 då jag som sagt tyckte att det var väldigt fett. Dock har de ett gott urval av mat, det är synd bara att den inte är tillagad på bästa sätt.
Pris: 185kr/person

HOTELL LISEBERG / RESTAURANG HEDENS HÖRNA
Amerikansk brunch
Denna brunch gillar jag, men den är absolut inte hälsosam { haha } . Den är typiskt amerikansk, och jag har varit där tre gånger. Det finns hamburgare, sandwich, bagels, blåbärspaj, sallad etc. Det är väldigt gott, men kanske inte jättemycket för världen. Jag tycker att efterrätterna får 4/5, maten får 4/5. Den är bra tillagad, och med tanke på att det inte är jättedyrt, det näst billigaste jag har varit på hittills, så är det helt okej!
Pris: 159kr/person

RITZ
Ostar, fisk, sallader etc.
Detta är en traditionell och väldigt fin brunch. Det finns otroligt mycket god mat, inkluderat många goda ostar, lax, makrill, sallad och omelett m.m. Det finns jättegod efterrätt - helt i min smak - med pannkakor, brownies, frukt osv. Det är bara synd att man inte kan få i sig så mycket, haha. Efterrätterna får 4/5, likaså maten.
Pris: 189kr/person

LE PETIT CAFÉ
Traditionell frukost
Le Petit Café finns både på Linnégatan och i Haga. Detta är himla billigt, men tyvärr inte alls min smak få brunch är mer i min smak än frukost. Här får man, på brunchmenyn, ägg, smoothie, fralla med pålägg, croissant, yoghurt med valfri müsliblandning och pyttelite grönsaker (tomat och gurka). Som sagt är en sådan här traditionell frukost inte alls min stil, då jag aldrig har varit en frukostmänniska, men det är helt klart prisvärt. Här får man dock ingen efterrätt på samma sätt som på de andra ställena, därför kan jag inte riktigt betygsätta det. Men helt klart 3/5 från mig.
Pris: 7Okr/person



1. Hedens Hörna, 2. Le Petit Café, 3. Incontro, 4. Ritz

Komplett "recept" för en lyckad hemma-brunch



Bild lånad från sannasrum.se


Hemmagjorda, traditionella bruncher som påminner om brittisk Afternoon Tea är väldigt, väldigt uppskattat. Jag tänkte här skriva en liten lista på vad jag brukar ha på mina små brunchbjudningar, förhoppningsvis kanske ni kan hitta lite inspiration, och sedan kan ni såklart välja ut delar av det, lägga till annat ni tycker om och så vidare.

Som ni ser i bilden ovan som jag lånat från en annan blogg, så är smoothie, scones & te tre viktiga ingredienser i en lyckad brunch - om ni frågar mig. I övrigt gillar jag att ha en blanding av sött och salt, jag inkluderar gärna lite bacon och ägg, men också vispgrädde och sylt till de hemmagjorda sconesen. Juice, kaffe och te är de drycker jag brukar bjuda på, bortsett från vatten och mjölk om man så önskar. Jag gör gärna lite bakverk till, så som enkla chokladbollar som man kan mumsa på, eller varför inte cupcakes? { jag lovar att jag återkommer med ett par utomordentligt goda recept för mini-cuppies inom kort }

Sist men inte minst lägger jag gärna till det vanliga - marmelader och sylt, grönsaker att ha tillsammans med mackan, frukt och lite olika brödsorter med pålägg som jag vet att gästerna gillar { ost, skinka, keso etc. } Man orkar aldrig äta upp allt, men å andra sidan - om man gör en brunch på lördagmorgon har man ju en lika fantastisk brunchmorgon att se fram emot under söndagen också!

Jappmousse

Jag spinner vidare lite på det här med att ge er recept på goda desserter med inslag av folkkära chokladsorter. Detta är ett riktigt mumsigt recept gjort med hjälp av den goda baren Japp! Första gången jag fick nyss om detta recept var via Blondinbellas blogg för en massa år sedan. Jag har provat att göra det flera gånger, både med mörk choklad och vanlig blockchoklad. Det sistnämnda får en mer knäckig smak, medan det första ger en chokladig smak. Man väljer givetvis själv det man önskar!

RECEPT:
8 portioner

175g mörk eller ljus blockchoklad
2st dubbla Japp
4st äggulor
3 msk socker
1 krm salt
4 dl vispgrädde

GÖR SÅHÄR:
Börja med att smälta chokladen tillsammans. Tänkt på att hela tiden blanda runt då Jappen kan vara lite svårsmält. Vispa ägg, socker och salt tills det blir fluffigt, förslagsvis med en elvisp. Rör ner den smälta chokladen i din ägg-socker-och-salt-smet. Vispa grädden tills den blir hård { konsistensen på moussen blir hårdare ju hårdare du vispar grädden } och vänd sedan ner ca 1 deciliter utav den vispade grädden i den övriga smeten. Blanda tills detta är slätt innan du vispar ner resten. Portionera upp i skålar, ramekiner eller glas, och ställ sedan i kylen för att stelna. Detta serveras bäst som det är!



Bild från google.com

Marabou + pannacotta = sant

Pannacotta är något som de flesta gillar, Marabouchoklad likaså. Här kommer ett riktigt mumsigt tips till alla er efterrättsälskare, som jag snappade upp häromdagen. Det var faktiskt min pappas sambo som gjorde det på en kräftskiva i slutet av sommaren, och jag föll som en fura - herregud, vad gott det var! Igår när vi hade lite middagsbjudning med några vänner som kom över så bestämde jag mig för att bjuda dem på denna enormt goda dessert. Den är även jättelätt att göra, så ni borde absolut testa. Tyvärr tog jag inga bilder, så ni får en fin Google-bild på spektaklet istället. 
 
RECEPT:
6 portioner

3 gelatinblad
2OO gram Marabouchoklad
(jag valde vanlig mjölkchoklad, men kan tänka mig att även
apelsin- och mintkrokant blir hur gott som helst!)
6 dl vispgrädde
6 msk socker

GÖR SÅHÄR:
Lägg gelatinbladen i blöt och låt dem ligga i cirka 5 minuter innan du tar upp dem och kramar ur vattnet ur dem. Medan du väntar kokar du upp sockret tillsammans med vispgrädden. När det börjar koka tar du av kastrullen från plattan och låter det svalna lite. Bara lite. Dela chokladen i grova bitar (jag bröt den bara i 24 bitar eller något sådant) och lägger i den i den varma gräddblandningen. Blanda tills chokladen har smält och smeten har blivit jämn och fin. Lägg sist men inte minst i gelatinbladen och låt även dessa smälta i blandningen. Du kan servera i små glas, cocktailglas eller liknande. Jag valde mini-ramekiner (vilket man kan köpa här och var; förslagsvis på Överskottsbolaget eller Chilli som har dessa till billiga priser) som jag portionerade upp min smet i. Ställ in i kylen och låt svalna i ett par timmar, gärna över natten om det finns möjlighet (men det fungerar också med 3-4 timmar i en relativt kall kyl).

Kan serveras med jordgubbar, men är god som den är!



Bild från google.com



Londonmat

Nu är vi hemkomna från London sedan nästan en vecka tillbaka men tyvärr så var inte matupplevelsen speciellt bra under vår resa. Dock kan jag tipsa om något som vi använde oss av, nämligen toptable.co.uk som är en sida där restauranger kan ge dig specialerbjudanden om du väljer att besöka dem. Vi gjorde detta båda kvällarna, och första kvällen var vi lite väl naiva och valde en brittisk restaurang. Som jag skrev i mitt förra inlägg så är ju inte britterna precis kända för sin mat. Nej, det var riktigt äckligt, faktiskt. En i sällskapet skulle äta räkcocktail till förrätt men vi är ganska säkra på att den hade stått i kylen i minst ett dygn. Dessutom var det en "sås" eller dressing på som måste varit gjord av ketchup och majonnäs - vidrigt! Maten på denna restaurang var väldigt lik skolmatsals-mat (eller bamba, som vi säger här i Göteborg). 
Wolfe's i Holborn får alltså -5 av 5 poäng. 
 

Detta är Wolfe's, bilder google.com
 
 
Andra kvällen åt vi vid Piccadilly Circus, och restaurangen hette just The Piccadilly. Vi gjorde absolut inte om misstaget att ta en brittisk restaurang, utan valde en italiensk. Inte heller denna var fantastisk, men det var i alla fall bättre än den förra. Jag åt brushcetta till förrätt, och det var gott, synd bara att tomaten hade fått ligga på brödet lite för länge så det var lite blött. Till varmrätt tog jag en pasta med seafood och chilli, den var god men lite för stark för att vara pasta tycker jag. Jag föredrar pasta som är mild och gräddig, men köttfärssås får gärna vara lite kryddigare. Tyvärr vad inte skaldjuren speciellt bra, det var som om de mixat massor av halvfabrikat till skaldjur och sedan blandat i det. 
The Piccadilly vid Piccadilly Circus får ändå 2,5 av 5 poäng.
 

Detta är The Piccadilly, bilder google.com
 
 
Om man ska använda sig av Top Table, så kan det vara bra att ha en lite bättre budget än vad vi hade. Vi valde restauranger som hade märkningen 2 av 5, men å andra sidan är London väldigt dyrt i sig när man ska få bra mat, så man kan säkert ha tur och hitta något bra via Top Table som är både gott och prisvärt. Tyvärr hade vi inte den turen denna gång, men nästa gång kommer det säkert bli jättebra!